Zmiany klimatu – co to oznacza dla producentów?

suszaUdokumentowane naukowo obserwacje w Polsce jak również na świecie dowodzą, że w ostatnich 30-40 latach następują istotne zmiany klimatyczne. Są one widoczne również w środowisku, które w różnym stopniu reaguje na temperatury, opady, bilans wodny i inne czynniki.
 
Obserwacje wykazują, że w okresie rocznym rosną średnie temperatury powietrza, a sumy opadów na ogół maleją i rośnie ich deficyt. W okresie zimowym temperatury powietrza rosną bardziej niż w lecie, natomiast wzrostowi opadów w zimie towarzyszy ich spadek w okresie letnim. Zmiany opadów nie są jednakowe na całej powierzchni kraju.
 
Dużym niebezpieczeństwem zmian w opadach jest wzrost ich wariancji co w praktyce oznacza, że po dłuższych okresach bezopadowych pojawiają się duże nawalne deszcze. W przypadku temperatur powietrza wzrost wariancji/jako efekt negatywny/związany jest głównie z ich wahaniami co znacząco zwiększa ryzyko przymrozków w okresach przejściowych.
 
Redystrybucja opadów w czasie roku i ich deficyt skutkuje niebezpieczeństwem wystąpienia suszy, a z kolei małe możliwości retencji wodnej w Polsce zmniejszają efektywność wykorzystania wody w produkcji rolnej. Niezależne scenariusze i symulacje zmian klimatu potwierdzają obserwowany trend zmian. Działania adaptacyjne polegające na zarządzaniu ryzykiem, zmianach w agrotechnice, rejonizacji produkcji, osłonie rolnictwa i poprawie retencji wodnej pozwolą na osłabienie skutków potencjalnych zmian klimatu.
 
Autor: Prof. Leszek Kuchar, Katedra Matematyki, Uniwersytet Przyrodniczy, Informacja prasowa K + S

Powiązane artykuły

Polsko-białoruskie rozmowy

Kongres COPA-COGECA


X