Atrakcyjne jabłko to takie, które głośno chrupie

chrupiacejablko.e-sadownictwoBadania naukowe we Włoszech potwierdziły tezę, że na atrakcyjność jabłka w oczach konsumentów wpływa w dużej mierze chrupiący dźwięk, jaki wydaje ono, gdy się je gryzie. Przeprowadzone badanie polegało na zamknięciu w specjalnych komorach osób testujących oraz podaniu im jędrnych jabłek odmiany Fuji i bardziej miękkich Golden Delicious. W trakcie jedzenia wyciszano dźwięk chrupania w różnym stopniu, chociaż testująca je osoba jadła tę samą odmianę jabłek, o takich samych parametrach m.in. jędrności. Biorący udział w doświadczeniach wskazywali, że smaczniejsze są jabłka, które głośniej chrupały, nawet jeśli ten dźwięk nie był emitowany naturalnie. Badanie dowiodło, że im głośniej chrupie miąższ jabłek, tym więcej przyjemności z jego jedzenia deklarowali konsumenci. 

Włoski eksperyment potwierdził wcześniejsze analizy preferencji konsumentów, jakie w latach 90. przeprowadzili Brytyjczycy i Duńczycy – podaje freshplaza.com.

Powiązane artykuły

Polsko-białoruskie rozmowy

Kongres COPA-COGECA

X