Jesień pod znakiem gruszki

Abate Fetel PearTegoroczna jesień upłynie pod znakiem gruszki w ramach projektu “Fruitness, Enjoy it!”, realizowanego pod patronatem CSO (Centrum Usług Owocowo-Warzywnych), współfinansowanego przez Unię Europejską i włoskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, którego celem jest promowanie spożycia owoców w Niemczech, Danii, Polsce, Wielkiej Brytanii i Szwecji. W punktach sprzedaży w różnych supermarketach w tych krajach już w najbliższych dniach ruszy szereg promocji, a w centrum uwagi, jako jedna z głównych bohaterek królujących w koszu owoców sezonowych, znajdzie się właśnie gruszka.

Owoc ten posiada zresztą mnóstwo zalet odżywczych, a dzięki ukierunkowanej akcji w największych supermarketach w tych pięciu krajach, konsumenci zostaną uwrażliwieni na znaczenie regularnego spożycia gruszek dla zdrowia i zachęcani będą do włączenia tego owocu do diety całej rodziny. Gruszka znana jest z niezliczonych właściwości dobroczynnych dla zdrowia: Mimo obfitości naturalnych cukrów ma niewiele kalorii (jeden owoc średniej wielkości, ważący 160 gramów, zawiera około 100 kalorii), dlatego zalecana jest cukrzykom, którzy muszą przestrzegać diety, a równocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności, jaką daje słodka i soczysta przekąska. Ale nie tylko: dzięki dużej zawartości procentowej błonnika gruszka jest cennym sprzymierzeńcem prawidłowej pracy jelit i pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu. Ponadto jedna gruszka średniej wielkości zawiera około 210 miligramów potasu, pierwiastka niezbędnego organizmowi dla zapewnienia prawidłowej kurczliwości mięśni (czyli również dla uprawiania sportu), przekazywania impulsów nerwowych i metabolizmu białek. Nie zapominajmy też, że gruszce nie brakuje witaminy C (jeden owoc zawiera jej około 7 g), dbającej o młody wygląd skóry i wzmacniającej układ odpornościowy.

Ponadto w trakcie ostatniej edycji Prognosfruit 2014, dorocznej konferencji poświęconej przewidywanej międzynarodowej produkcji gruszek i jabłek, która odbyła się na początku sierpnia w Stambule, podano również prognostyczne dane dotyczące tegorocznych zbiorów. Włochy nadal pozostają czołowym europejskim producentem gruszek, z przewidywanymi zbiorami rzędu 707000 ton, co stanowi lekki spadek (- 3%) w porównaniu do roku 2013. Na drugim miejscu plasuje się Hiszpania, w której w roku 2014 przewidywane zbiory powinny wynieść 371000 ton. Zauważalny jest jednak spadek w porównaniu do ubiegłych lat, wynoszący – 8% w porównaniu do roku 2013 i – 9% w stosunku do ostatnich trzech lat. Na trzecim miejscu podium znalazła się natomiast Holandia, która w przeciwieństwie do większości krajów europejskich odnotowała wzrost produkcji, ze spodziewanymi zbiorami na poziomie 336000 ton, co stanowi wzrost o + 3% w porównaniu do roku 2013 i aż o +17% w stosunku do ostatnich trzech lat.

Oprócz gruszek centralnymi elementami projektu “Fruitness, Enjoy it!”, zainaugurowanego w roku 2006, są również brzoskwinie, nektarynki, kiwi, morele i śliwki. W ciągu ośmiu lat swojego istnienia do chwili obecnej projekt ten wygenerował łącznie ponad 35 milionów kontaktów na stronie www.fruitness.eu oraz ponad 9,2 milionów wizyt użytkowników odwiedzających portal, do których doliczyć należy 25 milionów kontaktów pozyskanych dzięki działalności biura prasowego i działu PR oraz 10 milionów pozyskanych w wyniku kampanii z bannerami reklamowymi publikowanymi na branżowych stronach internetowych.

Powiązane artykuły

Polsko-białoruskie rozmowy

Kongres COPA-COGECA

X