koncentratjablW ostatnich 5 latach do przetwórstwa w Polsce trafiało ok. 50-52 proc. zebranych jabłek. Według danych GUS w sezonie 2014/2015 było to 61 proc.
W latach 2009/2010 - 2013/2014 eksportowaliśmy 28-32 proc. jabłek. W sezonie 2014/2015 według szacunku GUS było to 23 proc.

Do przetwórstwa jabłek w zakładach produkujących koncentrat soku trafiło w sezonie 2009/2010 r. 1,337 mln ton, w 2010/2011 875 tys. ton, w 2011/2012 1,4 mln ton, w 2012/2013 1,96 mln  ton, w 2013/2014 1650 mln ton, w 2014/2015 wg szacunków 2 mln ton jabłek.

Przeczytaj także: Wyniki ankiety. Ilu sadowników straciło przez rosyjskie embargo

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia