Sortowanie jabłek pod względem stopni Brix – przełomowe rozwiązania
Sortowanie owoców staje się coraz bardziej zaawansowane, a najnowsze rozwiązania technologiczne pozwalają już nie tylko na detekcję wad wewnętrznych owoców, ale także na ocenę zawartości cukrów w owocach. Taste Technologies to firma, która produkuje detektory do sortownic, bazujące na emisji światła podczerwonego. Urządzenia takie jak NIR T1 mają wbudowany spektrometr mierzący światło przepuszczone przez owoc i odbite. Pozwala to ocenić metodą niedestrukcyjną stopnie Brix, a także defekty w miąższu owoców. Jak podkreślają przedstawiciele firmy detektory można zainstalować w każdym typie nowoczesnych maszyn sortujących, a w efekcie uzyskać bardzo wysoką jakość owoców kierowanych do handlu. Inne detektory tej firmy pozwalają na ocenę także zabarwienia miąższu sortowanych owoców.
Rozwiązania techniczne Taste Tech prezentowano w trakcie targów Fruit Logistica 2014.