Gnicie czereśni można powstrzymać...ciepłym powietrzem

czereśniepeniciliumexpansumNaukowcy z Chin potwierdzili skuteczność metody, w której owoce czereśni traktuje się po zbiorze ciepłym powietrzem, co chroni je przed gniciem spowodowanym rozwojem Penicilium expansum. Grzyb ten prowadzący do dużych strat ekonomicznych w handlu, porastający owoce w formie niebieskiej pleśni wytwarza mikotoksynę - patulinę, która wywołuje silne podrażnienienie żołądka, nudności i wymioty, a także przekrwienie i owrzodzenia przewodu pokarmowego.

Chińska metoda uwzględnia traktowanie pozbiorcze czereśni ciepłym powietrzem o temperaturze 44oC przez 114 minut. W efekcie wstrzymuje się rozwój pleśni spowodowanej przez Penicilium expansum poprzez indukcję w owocach odporności na ten patogen. Zostaje uruchomiona ekspresja genów odporności. Dochodzi do inhibicji enzymów powodujących mięknięcie miąższu owoców, co spowalnia rozprzestrzenianie się patogenów.

Przeczytaj także: Innowacje – koniec z pękającymi czereśniami po opadach deszczu

Powiązane artykuły

X