Innowacje – koniec z pękającymi czereśniami po opadach deszczu

czereśniepekanieNaukowcy z uniwersytetu stanowego w Oregonie opracowali technologię, która pozwala o połowę zredukować podatność owoców czereśni na pękanie po opadach deszczu, a tym samym uratować plony przed stratami. Podstawą tej innowacji jest SureSeal, czyli biofilm – warstwa substancji nanoszona na czereśnie za pomocą oprysku, która zapobiega wnikaniu wody przez skórkę owoców.

SureSeal ma skład podobny do naturalnej warstwy okrywającej owoce czereśni i borówek, i jest mieszaniną związków takich jak wosk z oleju palmowego i celuloza, uzupełniony jest także o wapń.

Na bazie SureSeal przygowowywana jest emulsja, którą nanosi się w sadzie za pomocą opryskwiacza dwukrotnie w sezonie. Mikro krople przylegają do owoców i tworząc elastyczną oraz jadalną wastwę o grubości 13 mikronów. Powłoka wraz ze wzrostem owoców rozciąga się, co ogranicza potrzebę wykonywania kolejnych zabiegów.

Przeczytaj także: Czereśnie: Nowe pułapki na szkodniki niszczące owoce

Powiązane artykuły