Enrosadira - nowa odmiana maliny. Zbiory od połowy maja do połowy listopada

enrosadiramacfrutEnrosadira to nowa, wczesna odmiana, która pochodzi z Trydentu (odkryta w 2004 r.). Dzięki wyjątkowemu smakowi owoców, dużej produktywności oraz długiemu okresowi trwałości pozbiorczej zdobyła uznanie sadowników. Znajduje się w ofercie włoskiej szkółki Vivai Molari e Gatti. Pierwsze owoce dojrzewają w połowie maja/ na początku czerwca (północne regiony Włoch) na pędach zeszłorocznych, a na młodych pędach owoce pojawiają się w połowie/ w końcu lipca. Zbiory trwają do połowy listopada.

Owoce są jasnoczerwone, stożkowe, duże, jędrne, bardzo smaczne. Wykazują długi okres trwałości pozbiorczej, czyli tzw. shelf-life - 10-11 dni. Jak podkreślają szkółkarze rośliny są toleranyjne na typowe dla malin choroby i szkodniki. W celu osiągnięcia najlepszych rezultatów eksperci zalecają uprawę krzewów w pojemnikach o pojemności 6-7 litrów (w rozstawie 3-4 sztuk na m bieżący), pod osłonami. Szkółkarze podają, że z jednej rośliny w sezonie uzyskuje się 1265 gram owoców I klasy, co stanowi ok. 95 proc. wszystkich owoców.

Włoscy sadownicy uzyskują za owoce Enrosadiry średnio 2 euro więcej za 1 kg, w porównaniu do standardowych odmian maliny. W 2015 r. na targach Macfrut w Rimini Enrosadira zdobyła złoty medal w kategorii najlepsza odmiana.

Zobacz także: MiniKiwi Bingo. Z SGGW do sklepów

Komentarze  

0 #1 Guest 2015-10-17 10:55
Gdzie i kto może mi sprzedać sadzonki tych malin
Cytować

Powiązane artykuły

X