Odmiana ta została otrzymana w wyniku badań w ramach programu PRI w Stanach Zjednoczonych, mnożona jest w jednej ze szkółek we Francji. Dojrzewa mniej więcej na tydzień przed ‘Goldenem Deliciousem’.
Owoce są cylindryczne, regularne, o dominującej wielkości 70–80 mm, pięknie wybarwione nawet w niekorzystnych warunkach, mało wrażliwe na ordzawienia, bardzo soczyste, słodko-kwaśne, niezbyt aromatyczne (13% Brix). Zbyt późny zbiór powoduje, że owoce stają się tłuste w dotyku, zbyt ciemno wybarwione i mniej atrakcyjne. Przechowują się do Bożego Narodzenia w zwykłej chłodni, a do maja w KA.
Drzewo rośnie średnio silnie lub nawet słabo i bardzo szybko wchodzi w owocowanie. Korona jest przejrzysta z małą ilością liści, a plonowanie raczej regularne, choć muszą potwierdzić to stosowne badania, wielkością zbliżone do ‘Golden Deliciousa’. Siłą wzrostu powinna być wskazówką do zwiększenia gęstości nasadzeń lub wybrania podkładki silniej rosnącej. Odmiana prawie nie wymaga cięcia, a także przerzedzania, gdyż wykazuje właściwości samoistnego zrzucania nadmiernej liczby zawiązków. Jest odporna na parcha jabłoni (gen Vf) i średnio wrażliwa na mączniaka.

Źródło: Reussirfl 2010, CrimsonCrisp® Coop 39 cov
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia