Pożyteczne mikroorganizmy w sadownictwie

Podczas zakończonej w sobotę dwudniowej konferencji w Licheniu na temat: „Pożyteczne mikroorganizmy dla współczesnego rolnictwa”, zorganizowanej pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Izb Rolniczych zaprezentowano doniesienia związane z bezpieczeństwem pracy i satysfakcją konsumentów żywności.  Spectrum tematów było jednak znacznie większe, gdyż stosowanie probiotyków wykracza poza ramy szeroko pojętego rolnictwa. Mogą być używane  w leśnictwie, pszczelarstwie, eliminacji komarów, rekultywacji zbiorników wodnych, weterynarii i innych dziedzinach. Część produktów przeznaczona jest do higienizacji domów i gospodarstw, a także może być zażywana przez ludzi w schorzeniach przewodu pokarmowego i nie tylko.
Organizator, Stowarzyszenie EkosystEM-Dziedzictwo Natury, zadbał o interesujący dobór tematów, a sala konferencyjna wypełniona była po brzegi. Spotkaniu towarzyszyła wystawa produktów zawierających pożyteczne mikroorganizmy firmy ProBiotics Polska, takie jak EmFarma, Ema5, ApiBioFarma i inne.
Probiotyki coraz częściej stosowane są przez sadowników, ale przez wielu z nich nie są jeszcze znane, dlatego warto krótko scharakteryzować ich sposób oddziaływania na środowisko, rośliny i ludzi.

Bakterie towarzyszą człowiekowi od zawsze i życie bez nich nie jest możliwe. Postęp cywilizacyjny, stosowanie substancji antybiotycznych spowodowały zaburzenia w składzie i proporcjach flory bakteryjnej gleby oraz całego naszego otoczenia. Probiotyki, czyli efektywne, pożyteczne mikroorganizmy (ProBio Emy), aplikowane podczas produkcji owoców, a także w innych działach rolnictwa, zbliżają zachwiane proporcje do poprawnej pierwotnej równowagi biologicznej.
Pożyteczne mikroorganizmy to nic innego jak kilkadziesiąt szczepów mikroorganizmów opisanych na początku lat 80. minionego stulecia przez profesora ogrodnictwa, Teruo Higa. Pochodzą one z zasobnej w mikroelementy gleby japońskiej wyspy Okinawa, a także ze żwacza krów i okolicznych mleczarni. Kompozycje pożytecznych mikroorganizmów zawierają bakterie fototropowe, promieniowce, bakterie kwasu mlekowego, drożdże i grzyby fermentujące, które wytwarzają ogromną ilość enzymów umożliwiających przetrwanie w wielu środowiskach i rozkład materii organicznej. Dobrze radzą sobie w otoczeniu patogenów grzybowych, ograniczając ich rozprzestrzenianie, a także na drodze ekstrakcji zamieniają trudno przyswajalne formy mikro- i makroelementów w związki wchłaniane w przez rośliny. Wiele szczepów zawartych w ProBioEmach jest zbliżone lub niemal identyczne do bytujących w niezdegradowanej glebie. Są one całkowicie bezpieczne dla otoczenia, roślin, zwierząt i ludzi.
W uprawach sadowniczych można je polecić na wszystkie gatunki, a wdrożenie ProBio Emów pozwala zmniejszyć koszty ochrony roślin i nawożenia. Mogą być użyte w ekologicznej produkcji owoców. Cykl stosowania najlepiej zacząć jesienią po zbiorach, opryskując opadłe liście. Wiosną zabiegi rozpoczyna się od fazy zielonego pąka lub początku pękania pąków. Stosując nie ma potrzeby stosowania okresów karencji i prewencji, stosując ProBio Emy należy jedynie zachować 7-dniowy odstęp czasowy, w przeciwnym razie efektywne mikroorganizmy mogą osłabić działanie środków chemicznych, a środki chemiczne zmniejszyć efektywność zawartych w ProBioEmach mikroorganizmów, cdn… 

BPS

Powiązane artykuły

X