Dlaczego konsumenci wyrzucają owoce?

Owoce i warzywa wyrzucamy najczęściej stwierdzono w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności. Polacy znajdują się na 5. pozycji pod względem marnowania żywności w Europie. Dlaczego?

Według GUS-u Polak w 2010 roku Polak zjadał średnio 108 kg owoców i warzyw, czyli 13 kg mniej niż rok wcześniej prawdopodobnie także z powodu ich wyrzucania i częściowego wykorzystania. Analitycy proponują lepsze planowanie zakupów, unikanie dużych zbiorczych opakowań oraz właściwe przechowywanie owoców w domu. Powinny one przed spożyciem znajdować się w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Pozostaje też ich przetwarzanie, które jest rozwiązaniem w przypadku nadmiernych zakupów.

A czy nie jest też trochę tak, że owoce czasami rozczarowują konsumentów? Wyglądają apetycznie, kuszą, leżąc na sklepowej półce, a potem nie dorównują smakiem wyglądowi lub psują się zbyt szybko? Ostatnio po zakupie 1-kilogramowego opakowania nektaryn, trzeba było wyrzucić 2 owoce z powodu objawów gnicia, a pozostałe też zapewne popsułyby się w ciągu doby lub dwóch, gdyby nie zostały zjedzone...

Źródło: www.niemarnuje.pl , Parfitt J., Bartel M., Macnaughton S.: Food waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050, wp.pl, bps
 

Powiązane artykuły

X