Konsumpcja owoców w kwietniu

Wśród najpopularniejszych gatunków kwietnia Kantar wymienia jabłka, gruszki, truskawki i borówki. W porównaniu do marca wzrosło spożycie truskawek, jabłek i borówek. W porównaniu do kwietnia 2021 roku konsumpcja jest wyższa. Najbardziej wzrosło spożycie borówek, gruszek, przetworów z czarnej porzeczki oraz malin. W  porównaniu do lutego 2020 roku wzrost ilości konsumentów borówki wyniósł aż 63%. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Najpopularniejszym owocem kwietnia były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało 88% Polaków. Jabłka jedzone były też najczęściej. 7% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 14% 4-5 razy w tygodniu.

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 41% badanych. Ponad jedna czwarta (26%) Polaków w kwietniu jadła truskawki oraz borówki.

W porównaniu do marca wzrosło spożycie: truskawek (o 4 p.p.), jabłek (o 3 p.p.) oraz borówek (o 1 p.p.).

W porównaniu do marca spadło spożycie: gruszek (o 1 p.p.), czarnej porzeczki (o 2 p.p.), malin oraz aronii i jej przetworów (o 3 p.p.).

Wzrost liczby konsumentów owoców w kwietniu

W porównaniu do kwietnia 2022 spadło spożycie przetworów z czarnej porzeczki (o 6 p.p.) i z aronii (o 3 p.p.). Największe straty ilości konsumentów zanotowały przetwory z czarnej porzeczki (6 p.p.) oraz aronii (o 3 p.p.).

W porównaniu do kwietnia 2021 roku konsumpcja jest wyższa. Najbardziej wzrosło spożycie borówek (o 63%), gruszek (o 21%), przetworów z czarnej porzeczki (o 17%) oraz malin (o 16%). W przypadku borówek wzrost liczby konsumentów wyniósł 3,2 mln osób. W przypadku gruszek ok. 2,3 mln.

Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023

Badania spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców prowadzone są od lutego 2020 roku. Wyniki są pretekstem do promocji poszczególnych gatunków oraz roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu.

Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Powiązane artykuły

X