Przemarznięcia drzew owocowych

Wiosna pełną parą, a wciąż jeszcze wielu sadowników wspomina zimę. Wschodnie rejony Polski uznawane są za najchłodniejsze, tam też strat mrozowych jest najwięcej. Olgierd Runkiewicz (Soska Konsulting) relacjonuje, że pierwsze grudniowe mrozy po wilgotnej jesieni mogły mieć naprawdę duży wpływ na stopień przemarznięcia. Drzewa nie były przygotowane., a temperatura nagle spadła do -25°C. Później odnotowywano jeszcze mrozy poniżej -30°C, ale drzewa były lepiej zahartowane.
Przemarzły głównie odmiany: ‘Szampion’, ‘Jonagold’, ‘Gala’ i ‘Mutsu’. Widoczne są zbrązowienia w przekroju pędów. Niektóre nawet nie ruszyły wiosną, inne powoli zamierają. Można ocenić, że przemarzło do 20% sadów w tym rejonie, a młode drzewka wysadzone jesienią - w 90%. Wśród grusz najlepiej przezimowały: ‘Concorde’ i ‘Konferencja’, nieco gorzej ‘Lukasówka’, a największe uszkodzenia występują na ‘Caroli’.
Wiele zależy od położenia sadu, niektóre z nich nie wykazują większych strat. [BPS]
 

Powiązane artykuły

X