Wzrasta spożycie gruszek w EU

W sezonie 2022/23 w UE zjadano nieco więcej gruszek niż rok wcześniej. 

Średnie spożycie wynosi 3,53 kg na osobę rocznie. W roku 2021/22 średnie spożycie wyniosło 3,19 kg na osobę rocznie, a w roku 2020/21 3,91 kg. W rezultacie konsumpcja zmienia się wraz z produkcją gruszek w UE; 2 219 000 ton w 2020 r., 1 721 000 ton w 2021 r. i 2 003 000 ton w 2022 r. (patrz tabela). W każdym sezonie do krajów spoza UE eksportuje się od 340 do 370 milionów kilogramów gruszek. Ilość gruszek przemysłowych również zmienia się wraz z produkcją i w minionym sezonie była na średnim poziomie, podobnie jak produkcja i konsumpcja.

Liczby te są średnią dla wszystkich krajów członkowskich UE, chociaż między państwami członkowskimi widoczne są różne tendencje.

Dane zostały udostępnione na kongresie Prognosfruit w Trentino we Włoszech.

  2020/'21 2021/'22 2022/'23
produkcja

Eksport

Przetwarzanie

Import

2 219 000

370 837

274120

169685

1 721 000

341 896

141300

183243

2 003 000

338 896

209200

128224

Świeże gruszki na rynku UE 1 743 728 1 421 047 1 583 128
Populacja 446 000 000 446 000 000 448 000 000
Konsumpcja (kg/osoba/rok) 3.91 3.19 3.53

Tabela: Produkcja, eksport, przetwórstwo, import i spożycie gruszek w UE. 

źródło: NFO

Powiązane artykuły

X