Polska produkcja sadownicza – czy jesteśmy mocni?

avantwsadzieWedług danych statystycznych z 2010 r. w Polsce jest ok. 340, 8 tys. gospodarstw sadowniczych, z czego 284,6 tys. to sady owocowe, a 56,2 tys. stanowią plantacje truskawek.  Areał produkcji owoców wynosi 407,8 tys. ha (sady zajmują 374,2 tys. ha, plantacje truskawek – 33,6 tys. ha).

Dane z 2013 r. wskazują, że produkcja takich owoców jak gruszki, czereśnie i borówka amerykańska jest niemalże w 100% kierowana do bezpośredniego spożycia. Zbiory gruszek wyniosły w tym roku 75 tys. ton, czereśni – 51 tys. ton, borówki – 15 tys. ton. W 2013 r. zebrano jabłek 2,925 mln ton, z czego do konsumpcji skierowano ok. 45%.  Produkcja wiśni wyniosła 186 tys. ton (8% do konsumpcji), truskawek – 165 tys. ton (32%), czarnej porzeczki 151 tys. ton (8%), malin – 121 tys. ton (33%), śliwek - 107 tys. ton, aronii – 55 tys. ton.

Dane zaprezentował A.Krakowiak w trakcie targów World Food Warsaw 2014

Powiązane artykuły

X