Wybarwianie owoców

Wciąż jeszcze pozostało trochę czasu do zbiorów, więc można wpływać na wybarwianie owoców. Wyciągi z alg morskich stosowane na 2, 4 tygodnie przed zbiorem poprawiają wielkość i intensywność rumieńca, a także inne preparaty. Dobrze jest też przeprowadzić cięcie odsłaniające owoce. W roku słabego owocowania, gdy wzrost pędów wzmaga się, jest to zabieg o podstawowym znaczeniu. Cięcie letnie odmian późno dojrzewających wciąż jeszcze ma sens. Światło to najważniejszy czynnik odpowiedzialny za pojawienie się rumieńca. Bez niego trudno o dobry efekt. Wybarwianie jest gorsze w przekropne lata, gdy mineralizacja próchnicy jest lepsza i zwiększa się dostepność azotu, którego nadmiar wpływa niekorzystnie na wybarwianie (więcej wkrótce).

Źródło: fragment wykłdu prof. Kazimierza Tomali podczas Europejskiego Święta Jabłka 2010 w Obrazowie

Powiązane artykuły

X