Temperatura przechowywania

Obniżenie temperatury opóźnia dojrzewanie, o czym wiadomo od dawna. Jabłka przechowywane są w 0–3°C. Gruszki nawet w temperaturach lekko ujemnych, ale należy pamiętać, że  zbyt szybkie ich schłodzenie może spowodować tzw. przeziębienie i obniżenie walorów smakowych.
Zawartość cukrów i ekstraktu jest wyróżnikiem, który pozawala na określenie temperatury w komorze chłodniczej. Owoce dojrzewające podczas wilgotniej i pochmurnej pogody wymagają wyższej temperatury przechowywania, gdyż zawierają mniej cukrów i ekstraktu.
Jeśli temperatura obniżana jest zbyt szybko po ciepłym dniu, może pojawić się oparzelizna powierzchniowa. Przy wysokich temperaturach dziennych, dobrze byłoby schłodzić owoce do 5,5°C, a następnie obniżać temperaturę sukcesywnie o 0,5°C co 2–3 dni.

Żródło: wykład prof. K. Tomali Europejskie Święto Jabłka 2010 Obraz

Powiązane artykuły

X