Ceny żywności rosną – a wszystko przez przymrozki

 

 

Z eksperymentalnego raportu GUS, którego dokładną wersję ujrzymy za kilka dni, wynika, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu 2017 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku wzrosły o 1,7%, z czego podwyższyły się przede wszystkim ceny owoców.

Powodem są przymrozki, które wpłynęły na znaczne zmniejszenie plonów. W ubiegłym tygodniu GUS opublikował również wstępne szacunki zbiorów owoców z drzew, które oceniane są obecnie w przedziale między 2,4 – 2,8 mln ton, tj. na poziomie od 30% do 40% niższym od produkcji roku poprzedniego. Natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na ok. 0,5 mln t, tj. o około 15% mniej od zbiorów ubiegłorocznych.

Dla PulsuBiznesu sytuację skomentował Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska: „Ceny żywności w Polsce zależą od tego, co dzieje się na świecie, nie odwrotnie. Obecnie mamy do czynienia z ogólną presją na wzrost cen żywości. Natomiast jeżeli chodzi o same owoce, warto podkreślić, że niekorzystne warunki meteorologiczne uderzyły nie tylko w krajowych, ale także zagranicznych producentów”.

 

Źródło:  PulsBiznesu

 

Powiązane artykuły

X