Produkcja jabłek w Turcji wyniesie w tym sezonie 2,75 mln ton. Oznacza to spadek w porównaniu do poprzedniego roku o 5% z spowodowany gradobiciami w czerwcu. Zima była łagodna i pozostawiła sady w dobrej kondycji. Również warunki podczas kwitnienia były optymalne, nie zgłoszono żadnych uszkodzeń mrozowych. Mimo pewnego spadku produkcji, Turcja znalazła się wśród pięciu największych producentów jabłek na świecie – po Chinach, Unii Europejskiej, Indiach i Stanach Zjednoczonych.

Tradycyjne sady o niskiej wydajności nadal stanowią znaczną część tureckiej produkcji jabłek. Z tego względu Turcja nie jest znaczącym eksporterem jabłek. Jabłka mogą być uprawiane w prawie wszystkich regionach Turcji, jednak sady towarowe zlokalizowane są w większości w południowej części Centralnej Anatolii i północnych regionów Morza Śródziemnego.

Zbiory rozpoczynają się w lipcu i są kontynuowane do października. Różnorodne regiony geograficzne Turcji pozwalają na produkcję 460 odmian jabłek, ale tylko dziesięć z nich ma znaczenie handlowe. Około 50 procent całej produkcji jabłek pochodzi z trzech prowincji: Isparta, Karaman i Nigde. Około 600 tys. ton jabłek, czyli 20 % dostarcza Isparta. Karaman jest drugim pod względem produkcji ośrodkiem z 12 milionami drzew, czyli 15 % całości.  W handlu znaczącą rolę zaczynają odgrywać sadownicy, którzy zdecydowali się przekształcić stare sady w bardziej nowoczesne typy produkcji. Ta tendencja będzie silniej widoczna w kolejnych latach.

Pomimo zmian w strukturze odmian, najczęściej uprawiane są Starking (prawie 40%) i Golden (około jedna czwarta ogółu). Niemniej, Granny Smith, Fuji, Gala, Amasya, Jonagold, Cripps Pink i odmiany Braeburn stają się coraz bardziej popularne ze względu na ich większy potencjał eksportowy.

Według oficjalnych tureckich danych opublikowanych w tym roku, całkowitą liczbę wszystkich drzew jabłoni w 2017 szacuje się na 74 miliony, co stanowi wzrost o 57 procent w porównaniu z 2007 rokiem, kiedy liczba ta wyniosła 47 milionów. Przy czym powierzchnia nasadzeń nie zmieniła się znacząco. Tradycyjne odmiany zastępowane są intensywnymi nasadzeniami, które obecnie stanowią obecnie blisko połowę nasadzeń.  

Obecnie 90 % produkcji spożywane jest jako świeże owoce w kraju. Około 5 % przetwarza się na soki i inne przetwory, kolejne 5% jest eksportowane. Jabłko jest w Turcji jednym z najbardziej popularnych owoców. Brakuje jednak świadomości konsumentów w zakresie odmian. Rozpoznają kolory (czerwony, zielony, żółty), a nie odmiany jabłek. Preferują jabłka średniej wielkości, a najchętniej sięgają po odmiany Starking, Golden Delicious i Granny Smith.

Źródło: USDA

 

Ostatnie ogłoszenia