Kryzys w rolnictwie: Zmiany w VAT pogorszą sytuację rolników i sadowników

 

Warszawa, 17.12.2018 – Proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka stawki VAT na nektary i napoje owocowe lub warzywne z 5% do 23% będzie odczuwalna nie tylko przezpolskich producentów, ale również rolników i sadowników. Obecnie w Polsce obserwujemy potężną nadprodukcję owoców i kluczowe jest zagospodarowanie każdej tony produktów rolnych. Zmiana stawek VAT na napoje zmniejszy zapotrzebowanie branży na owoce nawet o 190 tys. ton.

Ministerstwo Finansów proponuje zwiększenie stawki VAT na nektary i napoje owocowe lub warzywne o zawartości min. 20% soku z 5% na 23% podatku. Zmiana dotyczy wszystkich napojów owocowych i warzywnych z wysoką zawartością soku w tym także tych, które oferuje się dzieciom do 3. roku życia. Oznacza to zmiany w strukturze konsumpcji i jakości tych produktów na polskim rynku – wzrost spożycia napojów bez dodatku soku z owoców i warzyw oraz zmniejszenie zawartości soku lub przecieru w napojach.

Wzrost stawki VAT zmniejszy konkurencyjność napojów owocowych i warzywnych, względem innych produktów do picia na rynku. Będzie to miało poważne konsekwencje zarówno dla producentów (najczęściej polskich przedsiębiorców), konsumentów, ale również dla sadowników. Adaptacja branży przetwórczej do nowej sytuacji rynkowej oznacza spadek zapotrzebowania na surowiec o ok. 75%. Będzie to potężny cios również dla sadowników, w sytuacji kiedy niezbędne jest zagospodarowanie każdej tony surowca” – mówi Julian Pawlak, Prezes Zarządu StowarzyszeniaKrajowa Unia Producentów Soków.

W Polsce soki, nektary i napoje owocowe i warzywne z zawartością min. 20% soku stanowią najpopularniejszą kategorię (poza wodami). Zawartość soku w rodzimych napojach jest ok. dwukrotnie wyższa od europejskiej średniej (ok. 20% w Polsce w porównaniu z ok. 10% w EU). W celu utrzymania cen i konkurencyjności po ewentualnych zmianach VAT proporcja ta będzie zbliżać się do europejskiej średniej.Zmniejszenie zapotrzebowania na sok najmocniej dotknie producentów jabłek, ale także czarnej porzeczki, wiśni, aronii, czy marchwi. W Polsce produkuje się rocznie ok. 300 tys. ton zagęszczonego soku z jabłek w 51 zakładach. 96% całego przetwórstwa jabłek w kraju stanowi zagęszczony sok, w większości eksportowany, ale też wykorzystywany w dużej części do produkcji soków, nektarów i napojów.

Najmocniej zmianę w VAT odczują sadownicy uprawiający jabłka. Szacujemy, że zapotrzebowanie spadnie nawet o 123,5 tys. ton. W kontekście rosyjskiego embarga na eksport tych owoców i coraz większej konkurencji innych owoców z zagranicy takie zmniejszenie krajowego spożycia wygeneruje dalszą nadwyżkę i napięcia na naszym nasyconym rynku" uważa dr Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. 

Nieopłacalna stanie się także produkcja tradycyjnych i cennych żywieniowo produktów, takich jak nektar z czarnych porzeczek, nektar czy napój z aronii i wiśni. Z owoców tych, z uwagi na wysoką kwasowość, nie można wyprodukować soku 100% bez dodatku cukru, a tylko soki stuprocentowe nie zostaną objęte podwyżką stawki VAT.

Czarna porzeczka, czy aronia to tradycyjnie polskie i cenne żywieniowo owoce, których jesteśmynajwiększym producentem w Europie. Stanowią one ćwierć produkcji wszystkich owoców z grupy jagodowych w naszym kraju. Ich wykorzystanie w produkcji nektarów i napojów jest bardzo ważne. Byłoby dużą stratą nie tylko dla rolników, ale również dla konsumentów, gdyby zniknęły z rynku” – mówi Julian Pawlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

W założeniach Ministerstwo Finansów mówi, że podwyżka VAT ma charakter niefiskalny i ma służyć uporządkowaniu tabeli stawek. Tymczasem konsumenci zapłacą za wysokiej jakości napoje znacznie więcej, niż teraz. Równocześnie resort zapowiedział obniżenie VAT do 5% dla produktów takich jak: ciastka, wafle, chipsy i krakersy – tym samym wspierając konsumpcję produktów wysoko przetworzonych.

Komentarze  

0 #8 Guest 2018-12-20 15:58
Ludzie po co sok, pół litra wody więcej w kartonie, bo 0,5 % soku w całości,to czysta rozpusta.
Cytować
+6 #7 Zbyszek 2018-12-18 13:12
Krajowa Unia Producentów Skór i Konserw Owczych bije na alarm!!! Prezes Wilk ostrzega Owce: Związek Pasterzy planuje strzyże i nagonkę w lesie... to może zachwiać dotychczasowym porządkiem!
Cytować
+6 #6 Ewa 2018-12-17 18:32
O sadownika nikt się nie upomni to przetwórnie dostają srania bo to im zaszkodzi, a sadownika mają w dupie widać to po tym roku
Cytować
+4 #5 Ewa 2018-12-17 18:29
To nie sadownicy odczują tylko przetwórnie i już dostają srania. O sadownika nikt się nie upomni, widać to po tym roku
Cytować
+7 #4 Ewa 2018-12-17 18:26
To nie sadownicy odczują! To zakłady już liczą mniejszy zarobek i dostają srania,. O sadownikami to wcale by się nie upomnieli widać to potym roku
Cytować
+8 #3 Andrzej 2018-12-17 17:25
Nie rozumieją że przy proponowanych przez nich cenach nie ma kto zrywać wiśni ani podnieść jabłka z ziemi ?
Cytować
+8 #2 Roman 2018-12-17 14:45
Mhy....tradycyjnie polskie i cenne żywieniowo...czarna porzeczka i aronia...

Po 25 gr:)))

Koń by się uśmiał z takich tekstów panie Pawlak...do kargula może tak mów pan

Prawie się popłakałem nad losem całej branzy
Cytować
+1 #1 Guest 2018-12-17 13:56
Brak słów.Był już minister wojny po nim ministersrwo odcinania energi teraz będzie ministerstwo finansowego bankructwa
Cytować

Powiązane artykuły

X