Kilogram truskawki z szypułką w skupie kosztował dziś na giełdzie Goławin nawet 3,00 zł/kg. W grójeckim niektóre skupy oferują dziś 2,80 zł/kg (w lubelskim i w małopolsce stawki są nieco niższe). Truskawka bez szypułki kl. I około 4,50 zł/kg. Na rynkach hurtowych ceny wahają się od 8 do 10 zł za łubiankę. Bywa i taniej. Według producentów, przy takiej sytuacji cenowej, sprzedaż na rynku nie jest opłacalna. Przy chwilowym wzroście podaży bardziej opłacalny jest powrót do domu i sprzedaż szypułkowanych owoców na mrożenie. 

Warunki pogodowe w tym sezonie nie sprzyjały producentom truskawek. Na plantacjach, które nie były okrywane, przymrozki uszkadzając pierwsze kwiaty wpłynęły na jakość owoców i ogólną wielkość zbiorów. Po suszy, która wiosną doskwierała w większości regionów, pojawiły się obfite opady deszczu. Pogoda utrudniała wykonywanie zabiegów ochronnych, stwarzając zagrożenie ze strony antraknozy i szarej pleśni. Według prognoz pogody czekają nas upały – to rodzi kolejne problemy z jakością, chociażby w postaci oparzeń słonecznych. Wysokie temperatury to również szybkie dojrzewanie i szybszy koniec sezonu truskawkowego.

Warto zauważyć, że w wiadomości dotyczącej cen minimalnych owoców, którą rozesłał wśród swoich dostawców największy przetwórca w Polsce, stawka za truskawkę wynosiła 1,50 zł/kg. Obecnie ceny  w mazowieckim są już dwukrotnie wyższe... 

Zapotrzebowanie na truskawkę do mrożenia jest bardzo duże. Nie wszystkie zakłady są jednak w stanie podjąć się realizacji proponowanych kontraktów z obawy o możliwości zakupu wystarczającej ilości towaru.

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia