Komunikat PIORiN w sprawie eksportu owoców

Głowny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa otrzymał z Komisji Europejskiej powiadomienie, że Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej przywrociła prawo wykonywania badań i wystawiania certyfikatow bezpieczeństwa wymaganych wobec niektorych rodzajow owocow i warzyw eksportowanych z Polski do Federacji Rosyjskiej czterem polskim laboratoriom (w Poznaniu, Warszawie, Białymstoku oraz w
Skierniewicach). W Polsce upoważnionych do wystawiania certyfikatow bezpieczeństwa na produkty roślinne eksportowane do Federacji Rosyjskiej i przeznaczone do spożycia przez ludzi jest osiem laboratoriow (dodatkowo jeszcze w Sośnicowicach, Rzeszowie, Trzebnicy oraz jeszcze jedno laboratorium w Warszawie). Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obowiązek dołączania certyfikatow bezpieczeństwa potwierdzających spełnienie wymagań Federacji Rosyjskiej w zakresie pozostałości środkow ochrony roślin oraz azotanow i azotynow obecnie dotyczy eksportowanych na rynek rosyjski świeżych jabłek, gruszek, wiśni, truskawek.
Źrodło FAMMU/FAPA na podstawie Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
 

Powiązane artykuły

X