Południowy Tyrol szykuje się do zmiany struktury odmianowej

 

– Południowy Tyrol szykuje się do odwrócenia karty – informuje ItaliaFruitNews. Wczoraj w Terlano konsorcjum VOG przedstawiło nowy projekt, który ma pomóc wyjść z kryzysu – „Varietal Innovation 2025” to scenariusz na najbliższe 5 lat. Innowacyjne, poszukiwane na rynkach odmiany zostaną posadzone na 1820 hektarach, zaś 3 900 hektarów będzie stopniowo eliminowanych, co ma zmniejszyć nasadzenia Golden Delicious, Red Delicious oraz Braeburn.

„Chcemy produkować jabłka premium, a nie masowe, ponieważ nie można konkurować z Europą Wschodnią, dzięki tamtejszym znacznie niższym kosztom produkcji” - wyjaśnił prezes konsorcjum Georg Kössler. 

Jak podkreśla Vog, rynek jabłek przeżywa kryzys nadprodukcji, spowodowany ogromnymi inwestycjami na tysiącach hektarów w Europie Wschodniej, które wciąż dochodzą do pełnej produkcji. Posiadanie standardowych odmian w przyszłości doprowadzi do jeszcze ostrzejszej konkurencji. Zaproponowany przez konsorcjum projekt ma zagwarantować zróżnicowaną ofertę i przyszłość włoskich producentów jabłek.

Sezon, który właśnie się zakończył, pokazał, że trudno zagospodarować dużą podaż Golden Deliciousa. Tradycyjne rynki zbytu są nasycone, a nowe takie jak Indie czy Azja Południowo-Wschodnia preferują inne odmiany. Stąd konieczność inwestycji w odmiany klubowe.

Projekt dotyczy nasadzeń 240 hektarów Pink Lady (obecnie istnieje 700), 140 ha Envy, 80 ha Shinano Gold, czyli Yello, 150 hektarów Crimson Snow, 120 hektarów odmiany Joya i 30 ha z Sweetango.

Ponadto Vog proponuje wspólnikom wprowadzenie na rynek niektórych odmian, dla których prawa są zastrzeżone wyłącznie na terytorium Europy zarządzanego wspólnie z konsorcjum VIPVal Venosta. Mowa o Cosmic Crisp,  który, jak powiedziano, rewolucjonizuje rynek Stanów Zjednoczonych,

Pozostałe dwie odmiany, wciąż będące w fazie projektowania, noszą nazwy SK 22 i SK23. Są odporne na parcha i dobrze się przechowują. W zamyśle mają zostać przeznaczone na dalekie rynki ze słabym zapleczem chłodniczym. (źródło: ItaliaFruitNews)

IMG 4117

crimson snow

 

IMG 4121

yello

joya

img_0501
img_0503
img_0538
img_0541
img_0554

Komentarze  

+5 #3 Guest 2019-08-29 19:57
Tak powinno być i u nas .
Chciałabym zwrócić uwagę na kolor tych jabłek bo panowie najmądrzejsi przez cały poprzedni sezon wypisywali mądrości
że tylko gala i golden a reszta to dwukolorowy szrot.
Nie ma czegoś takiego jak wolny rynek zawsze można nim sterować zarówno na poziomie lokalnym jak i globalnym.
Można wykreować popyt na największy badziew i pogrzebać najlepsze odmiany.
Wszystko zależy od kapitału przebiegłości i dalekowzroczność.
Cytować
+1 #2 Artur 2019-08-29 18:30
Wygląda na to że projekt ten ma niewiele wspólnego z tzw. " wolnym rynkiem ", który w Polsce sprowadza się do zawołania " róbta se sadownicy, co chceta "...
Cytować
+5 #1 Chochlik 2019-08-29 10:35
BRAVO Włosi - tak się robi biznes.
1. Rozpoznanie rynku,
2. Plan,
3. wykonanie,

wróżę im sukces,
wielki plus za wspólne i spójne działania, tego nam Polakom trzeba,
ale jak dobrze wiemy gdzie dwóch tam trzy opinie,
Cytować

Powiązane artykuły

Za dużo sadowników

Mniej produkuj, więcej handluj

Weź dotację i odejdź z sadownictwa

X