W ramach kampanii informacyjno – promocyjnej „Siła smaku, witamin i kolorów – Poznaj jakość jabłek z Europy” prowadzonej przez Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”, wspólnie ze Związkiem Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej gościliśmy grupę profesjonalistów z branży mediów  i dystrybutorów świeżych owoców ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

„Wcześniej nie wiedziałem, że jabłka zanim trafią do sprzedaży, ich wyprodukowanie i przygotowanie to cały proces, wymagający wielu działań. Myślałem, że to bardzo proste, jabłka z drzew trafiają na rynek i tyle. Był to naprawdę pouczający i otwierający oczy wyjazd – komentuje przedstawiciel mediów z ZEA.

Drugiego dnia wizyty odbyła się Konferencja w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Gości przywitali przedstawiciele: MRiRW Pani Agnieszka Czubak – Zastępca Dyrektora Departamentu Promocji i Jakości Żywności, KOWR Pan Radosław Rygalski - p.o. Zastępca Dyrektora Departamentu Wsparcia Eksportu, GIORiN Pani Sylwia Jurkiewicz – Starszy Specjalista Biura Nadzoru Fitosanitarnego i Współpracy, PAIH Pan Jacek Grad – Konsultant, Biuro Rynków Zagranicznych oraz Pani Karolina Kamińska z „Unii Owocowej” – Kierownik kampanii.

Podczas konferencji uczestnicy mieli okazję poznać potencjał sektora rolno-spożywczego m.in. działania administracyjne mające na celu wspieranie promocji produktów/jabłek, zasady certyfikacji jabłek przeznaczonych na rynek Emiratów Arabskich, a także poziom eksportu do ZEA w ostatnich latach.

Podczas kolacji powitalnej w Arkadach Kubickiego Pan Andrzej Chodkowski – Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przywitał gości podkreślając jak ważne są stosunki z ZEA i że współpraca ze Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi cały czas się rozwija.

Jest to region bardzo perspektywiczny, największy rynek eksportowy na Bliskim Wschodzie, ma strategiczne położenie geograficzne, stanowi drogę wejścia do innych krajów Rady Współpracy Zatoki Perskiej (GCC).

Przybyli goście mieli okazję poznać jak są produkowane, przechowywane i przygotowywane dla konsumenta owoce podczas wizyt w sadach jak i w grupach producenckich.

Trzeciego dnia naszej wizyty spotkaliśmy wielu producentów i eksporterów jabłek, którzy wyjaśnili nam, swoje metody produkcji oraz podzielili się swoimi  planami eksportu jabłek do ZEA i innych rynków. Odwiedziliśmy sady, w których uprawiane są jabłonie. Właściciele wyjaśnili nam proces kwitnienia, ochrony sadów  oraz mieliśmy okazję zobaczyć, że jabłka są zbierane ręcznie. Zobaczyliśmy jak pasja, wielowiekowa tradycja, doświadczenie i unikalny klimat sprawiają, że jabłka z Europy mają wyjątkowy smak i walory zdrowotne. Zjedliśmy wspaniały lunch w sadzie, który zapamiętamy na długo – komentuje przedstawiciel mediów z ZEA.

Kolejnego dnia przedstawiciele z ZEA odwiedzili laboratorium WIORIN, gdzie przywitani zostali przez Pana Arkadiusza Augustyniaka - p.o. Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz zostali oprowadzeni przez Kierownika laboratorium – Panią Dorotę Pawlak.

Wizyta w sadach doświadczalnych SGGW poprowadzona przez Kierownika Pola Doświadczalnego mgr inż. Romualda Dziubana oraz Kierownika Samodzielnego Zakładu Sadownictwa prof. Dariusza Wronę pokazała z jaką pasją i zamiłowaniem można traktować jabłonie.

Oprócz poznania potencjału owoców, również przybyli goście zachwycili się Polską, różnorodnością jej barw i smaków.

Bardzo dziękujemy za wsparcie ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polskiej Agencji Handlu i Inwestycji, Laboratorium WIORIN, sadów doświadczalnych SGGW oraz członków Stowarzyszenia „Unia Owocowa” i Związku Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej.

W relacjach biznesowych jak i w każdych innych potwierdziło się stwierdzenie, że liczy się: profesjonalizm, otwartość, chęć współpracy i ludzka serdeczność. Odbiorcy ze Zjednoczonych Emiratów już poznali jabłka z tej części regionu Europy i je bardzo polubili!

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia