Cydr z polskich jabłek na upalne dni?

Tradycja picia cydru pochodzi z Europy Zachodniej, ale niektórzy cenią sobie cydr z Majątku Sławno (łódzkie). To w tej chwili jedyny produkowany w Polsce tego typu napój  - jabłkowy, półmusujący, niskoalkoholowy, półwytrawny. Do procesu produkcji używany jest świeży sok jabłkowy.
Cydry są popularne, konkurują z winami stołowymi i deserowymi oraz napojami bezalkoholowymi, ale wciąż nie w Polsce. Do fermentacji moszczu jabłkowego wykorzystywana jest naturalna mikroflora bytująca na owocach lub drożdże szlachetne specjalnych ras przystosowane do produkcji cydrów.

Ostatnio pokazał się na rynku cydr firmowany przez browar w Łomży, choć napój powstaje w koncernie na Litwie. Rzeczywiście nadaje się do picia w upalne dni. Gasi pragnienie i niewiele kosztuje. Nazwano go Shadecider Apple.

Źródło: http://adamczewski.blog.polityka.pl, www.slavena.com.pl
 

Powiązane artykuły

X