Przełamanie odporności na mączniaka

Od wielu dziesiątków lat prowadzona jest hodowla odpornościowa przeciwko chorobom atakującym nasze sady. Najbardziej pożądane są odmiany odporne na dwie z nich – parcha i mączniaka jabłoni jednocześnie. Nalezy do nich ‘Ariwa’ wpisana na listę odmian w 1996 roku. Ta zimowa odmiana deserowa o złotozielonych owocach z pomarańczowo-czerwonym rumieńcem przechowuje się do marca.
W 2006 roku w kwaterze prowadzonej metodami ekologicznymi i w systemie IP po raz pierwszy zaobserwowano na tej odmianie objawy mączniaka jabłoni, a w kolejnym sezonie porażenie jeszcze bardziej się uwidoczniło. Podobne zjawisko obserwowano także w innych krajach europejskich, co wskazuje, że odporność uwarunkowana jednym genem, jak w tym wypadku, nie jest zbyt stabilna i szybko dochodzi do jej przełamania.
Źródło: A. Broniarek-Niemiec, H. Bryk, D. Kruczyńska, „Przełamanie odporności na mączniaka jabłoni u odmiany Ariwa, 52. Ogólnopolska Konferencja Ochrony Roślin Sadowniczych
 

Powiązane artykuły

X