Gruszki azjatyckie wciąż zaskakują nowością

Firma Nashi Trybeka z włoskiego Piemontu specjalizuje się w uprawie trzech odmian grusz azjatyckich  –  ‘Try’ z Japonii, ‘Plumpy’ i ‘Deli’ z Korei.  Ich owoce są mniej wodniste i nie przypominają zanadto w smaku gruszki azjatyckiej.
W 2011 roku ich jakość jest dobra, a smakowitość doskonała. Dzięki sprzyjającej pogodzie dojrzewanie przebiega nieco szybciej i przewidywany jest 30-procentowy wzrost produkcji. Owoce wybarwiają się pomarańczowo, a nawet brązowo, są chrupiące i drobnoziarniste.
Gruszki azjatyckie sprzedawane są głównie w północnej części Włoch, ale w planach jest rozszerzenie sprzedaży.
Konsumenci chcieliby je mieć pod ręką w okolicznych sklepach, ale wciąż jeszcze dystrybucja detaliczna wymaga poprawy. Gruszki azjatyckie są pakowane ręcznie w kartony i trafiają na targowiska.
Zawierają mało kalorii, ale dużo magnezu, minerałów i witamin. Lepiej smakują po ochłodzeniu. Są zdrowe i naturalnie produkowane, co zjednuje im odbiorców.

Źródło: www.nashitrybeca.it , freshplaza.com
 

Powiązane artykuły

X