Owocowe piwa

W Polsce owocowe piwa nie są popularne, ale za granicą tak, jak na przykład belgijskie piwo z wiśni, Lambiac. Powstaje nietypowo w wyniku spontanicznej fermentacji według prawie 500-letniej receptury w małej flamandzkiej wsi Lembeek nad rzeką Senną. Tylko w tym rejonie występuje unikalna bakteria, która odpowiada za niezwykły wytrawny i lekko kwaskowaty smak piwa Lambic. Piwo może być warzone tylko zimą – od października do maja, a fermentacja trwa od roku do trzech lat. Przez kolejne lata piwo leżakuje w dębowych beczkach razem z owocami. Lambic Kriek to piwo z dodatkiem wiśni, które słynie ze swojego ciemnoróżowego koloru i gęstej piany.

Piwo o smaku bananów wywodzi się z Afryki,  jest tam jednym z najpopularniejszych gatunków, zawiera aż 28% alkoholu. Nie jest jednak dostępne w Europie, choć jeden z browarów w Wielkiej Brytanii produkuje podobny trunek o bananowym smaku. Piwo to było wielokrotnie nagradzane.

W Chinach powstaje ananasowe piwo z dodatkiem soku z tych owoców i naturalnego miąższu. Jest słodkie, lekkie i delikatne. Ma wyraźny ananasowy smak z lekką, miodową nutą i prawie niewyczuwalną chmielową goryczkę. Pachnie słodko i kwiatowo.

Źródło: www.studentnews.pl, bps
 

Powiązane artykuły

X