Turcja – potentat w produkcji owoców

Turcja już jest w stanie wyprodukować 44 mln ton owoców oraz warzyw i stawia na dalszy rozwój ogrodnictwa, tak aby w 2023 roku wartość eksportu w tej branży osiągnęła 10 mld dolarów! Lutowa FruitLogistica, gdzie tamtejsze świeże produkty zostaną zaprezentowana na 1000-metrowym stoisku wystawienniczym, ma być jednym z etapów dochodzenia do planowanego wzrostu eksportu.
Owoce w ogromnej gamie (ziarnkowe, pestkowe, winogrona i cytrusy) są dostępne prawie cały rok we wszystkich regionach Turcji.
Kraj ten jest liczącym się producentem winogron (37% stołowych) oraz fig. Owoce ziarnkowe zajmują drugą pozycję – 22%. Rocznie z tureckich sadów uzyskuje się 2,6 mln jabłek, a tamtejsze pigwy znane są już zagranicą dzięki eksportowi. Owoce cytrusowe zajmują dopiero trzecie miejsce na rynku świeżych owoców – 3,5 mln ton. Owoce pestkowe stanowią 13% – morele, brzoskwinie, śliwki, czereśnie i wiśnie. Turcja jest największym producentem na świecie tych ostatnich (418 tys. ton)! Lokalna odmiana ‘Napoleon’ (Ziraat 0900), rozsławiła ten kraj szeroko. Inne odmiany to ‘Sapi Kisa’, ‘Gold Starks 0900’ także znane są ze swojej doskonałej jakości. Całkowita produkcja granatów wynosi 209 tys. ton, a kasztanów 63 tys. ton.

Turcja eksportuje 36% świeżych owoców i warzyw do Federacji Rosyjskiej za 789 mln dolarów . Niemcy są drugim największym odbiorcą – 9% udziału w rynku.
Wielkość eksportu świeżych owoców w 2010 roku wyniosła 1,8 mln ton (1,4 mld dolarów), a owoce cytrusowe znalazły się na szczycie listy ze znacznym udziałem – 67%. Tureckie czereśnie i wiśnie są chętnie kupowane przez nabywców ze względu na wysoką jakość, atrakcyjny wygląd oraz doskonały smak.  

Tureckie produkty spełniają normy takie jak ISO 9001, ISO 22000, HACCP, GAP i GLOBALGAP . W ślad za rosnącą produkcją owoców i warzyw poprawia się standard pakowania, a przedsiębiorstwa z tej branży wykazują bardzo dobre wyniki.

Źródło: fruchtportal.de

Powiązane artykuły

X