Kubek z odpadów jabłkowych
Oleg Levchenko, sadownik z obwodu winnickiego (Ukraina), stworzył innowacyjny, bezodpadowy proces przetwórstwa jabłek, w wyniku którego powstają jadalne, ekologiczne kubki z odpadów owocowych. Levchenko założył swoje gospodarstwo w 2017 roku, a motywacją do poszukiwania nowych rozwiązań były niskie ceny jabłek i trudności z ich przechowywaniem.
Innowacyjność metody polega na wykorzystaniu całych owoców, od nasion po łodygi. Nasiona są wykorzystywane do produkcji suplementów diety, a pozostałe części jabłek służą do wytwarzania nowych produktów, w tym opatentowanego eko-kubka. Kubek ten może stanowić alternatywę dla naczyń papierowych i plastikowych, ponieważ po użyciu można go zjeść lub przetworzyć np. na galaretkę.
Technologia produkcji eko-kubków spotkała się z zainteresowaniem zagranicznych firm. Zespół Levchenki wciąż pracuje nad udoskonaleniem procesu produkcyjnego.
Sadownicy polują
-
Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
-
Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
-
Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- UE chroni rolników: sprawiedliwa cena, prawo do renegocjacji i jawność marż
- Faktury po wnioskach o pomoc. PGE wyjaśnia przyczyny
- Koniec z handlem poniżej kosztów? Nowe prawo unijne ma chronić rolników przed stratami
- Słoneczny początek weekendu. W niedzielę więcej chmur i deszczu
- Ursus bez świateł, kierowca z promilami. Teraz odpowie przed sądem
- W oczekiwaniu na wzrost cen
- Nadpodaż koncentratu i spadek cen

