Listerioza w jabłkach

Listerioza jest to bakteryjna choroba zakaźna. Wywołują ją Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes, które charakteryzują się szerokim rozpowszechnieniem w środowisku naturalnym, szybkim wzrostem i znaczną liczbą gatunków. Zakażenia u ludzi wywoływane są najczęściej przez żywność zawierającą bakterie L. monocytogenes znajdującą się w nabiale oraz w surowych owocach i warzywach. Rozwój choroby trwa około 3 miesięcy u osób dorosłych, znacznie szybciej u dzieci i noworodków, u których listerioza wywołuje niewydolność oddechową oraz zapalenie opon mózgowych. U dorosłych zakażenie prowadzi do objawów podobnych do grypy, wymiotów i biegunki. Największe zagrożenie listerioza stanowi dla kobiet w ciąży. Może być przyczyną poronień. W Polsce ostatnie zachorowania na listeriozę zanotowano w 2005 roku.
W ostatnich dniach okazało się, że w USA bakteria liseriozy znajduje się w kawałkach jabłek używanych do przygotowywania ciastek w restauracjach McDonald's i Burger King oraz dostarczanych do kilku dużych sieci spożywczych. Rozpoczęto już wycofywanie owoców z rynku, ale ryzyko, że ktoś zachoruje jest. Pierwsza skażona partia wyjechała z magazynów 8 lipca 2012 r. Nie stwierdzono jeszcze zachorowań, ale alarm podniesiono w 36 stanach USA. W czasie przeprowadzanych badań jakościowych, w magazynach trzech wielkich producentów owoców znaleziono bakterię listeriozy na sprzęcie używanym do parcelowania jabłek, które potem trafiają na rynek do sklepów spożywczych i fast-foodów w całych Stanach Zjednoczonych.

Źródło: tvn24, Wprost, Wikipedia
 

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X