Ceny żywności będą rosnąć

Przewiduje się, że do 2030 roku globalne ceny żywności na świecie wzrosną dwukrotnie za sprawą zmian klimatycznych. Coraz częściej klęski żywiołowe szkodzą produkcji rolnej i ogrodniczej oraz stają się normą, tak jak do niedawna za normalny uznawano sezon, w którym nie dochodziło do nadzwyczajnych zjawisk atmosferycznych.

Zmiany klimatyczne postępują dalej i nie ma możliwości zahamowania niekorzystnych procesów. Kalkulując na początku sezonu, należy więc liczyć się ze wzrostem częstotliwości i intensywności ekstremalnych zjawisk pogodowych, jak susza, powódź, niskie lub wysokie temperatury.
Szacuje się, że ceny pszenicy mogą wzrosnąć o 120%, ryżu o 107%, a kukurydzy o 177%. Jeśli katastrofalna susza, jaka miała miejsce w Stanach Zjednoczonych, powtórzy się, wzrost cen może być jeszcze większy.

Źródło: Le Figaro, fructidor.com, fruchtportal.de
 

Powiązane artykuły

X