Więcej jabłek na soki

W niemieckich sadach nieurodzaj, ale powody do zadowolenia mają chociaż niektórzy sadownicy, którzy uzyskują dobre ceny za jabłka przemysłowe. Spożycie soku jabłkowego w Niemczech wynosi 8 litrów na głowę w ciągu roku, czyli dużo w porównaniu z innymi nacjami, a więc zapotrzebowanie jest i będzie ogromne.
Owoce do przetwórstwa pochodzą w części z lokalnej produkcji sadowniczej. Z powodu przymrozków, które zdyskwalifikowały owoce w obrocie handlowym, więcej trafia na soki. Owoce takie są smaczne, ale ich wielkość, kształt i wygląd nie spełniają oczekiwań konsumenta.
Zagęszczony sok jabłkowy jest  najważniejszym produktem. Lokalnie jednak coraz częściej tłoczy się soki z gruszek, wiśni i porzeczek, a także warzyw. Produkty takie promowane są jako regionalne.

Źródło: fruchtportal.de

Powiązane artykuły

X