Wzrost eksportu, a zyski niższe

Odwołując się do danych z pierwszego kwartału 2010 roku, widoczny jest wzrost eksportu włoskich owoców i warzyw (ilościowo - 1 100 tys. ton, tj. o 24,7% więcej oraz kwotowo o 1 mld, czyli  o 16,7% więcej). Potwierdzając trend rysujący się pod koniec maja i odwołując się do wyników z dwóch pierwszych miesięcy 2010 roku, można stwierdzić, że w pierwszym kwartale wszystkie segmenty sprzedaży świeżych produktów ogrodniczych zanotowały wzrost w stosunku do minionego sezonu – wynika z danych eksportowych spółki Fruitprese. Wyeksportowano więcej suszonych owoców (+32,8%) oraz warzyw (+26,2%), dla porównania  w przypadku świeżych owoców zanotowano nizszy wzrost (+8,4%). Wartościowo przychód z eksportu był niższy mimo większego eksportu ilościowego owoców.  Wszystkie segmenty zbilansowały go lepiej niż rok wcześniej z wyjątkiem świeżych owoców, które przyniosły obniżenie wartości eksportu o 1,6%.
Źródło: WWW.freshplaza.com
 

Powiązane artykuły

X