Owocowanie w Nowej Zelandii

Wiosną jabłka i gruszki z południowej półkuli trafiają na europejskie stoły. W tej chwili można się już pokusić o wstępne prognozy zbiorów. Owoce ziarnkowe produkowane są głównie w regionach Hawke's Bay i Nelson. Z szacunków wynika, że w tamtejszych sadach zapowiada się dobre plonowanie – około 481 tys. ton jabłek, tj. o 4,5% więcej niż w sezonie 2011/12, i około 14,2 tys. ton gruszek. 
 
Krajowe spożycie jest dość stabilne w Nowej Zelandii, więc konieczne jest zwiększenie eksportu jabłek. Ocenia się, że może on wynieść 293 tys. ton w sezonie 2012/13. Prognozowany jest wzrost sprzedaży zagranicznej głównie do Azji. Eksport gruszek będzie na poziomie 4,4 tys. ton (około 3 tys. w sezonie 2011/12).
 
 
Źródło: USDA, fruchtportal.de 

Powiązane artykuły

X