Nadmierne opady, gorszy smak?

gruszkaNiedawno Polska zmagała się z powodziami po długotrwałych ulewach. Ważnym ich skutkiem były utrudnienia w ochronie drzew i krzewów owocowych i gorsza jakość owoców.
 
Brytyjczycy potwierdzili jednak jeszcze inną zależność po ubiegłorocznych i tegorocznych katastrofalnych opadach. Owoce i warzywa na skutek wymywania składników mineralnych mają uboższy skład. Niektóre makro- i mikroelementy przemieściły się poza strefę korzeniową i nie zostały pobrane, np. azot bierze udział w produkcji białek, ale jest łatwo wymywany. Ziarno pszenicy z tegorocznych żniw zawiera np. średnio o 1/3 mniej żelaza i cynku. 
 
Deszczowa pogoda to także mniej słońca, co powoduje obniżenie produkcji cukrów i skrobi w owocach, czyli spadek wartości odżywczych i gorszy smak. Zalecenie spożywania pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest dalej aktualne i niekonieczne jest zwiększanie ilości produktów świeżych, ale warto kupować pochodzące z różnych miejsc, zbierane w różnych porach roku. Pogorszenie zawartości składników nie jest też dobrą wiadomością dla wegetarian, którzy będą mieli kłopot z dostarczeniem sobie  żelaza, miedzi i cynku z innych źródeł. 
 
 
Opracowano na podstawie: dailymail.co.uk, fruchtportal.de

Powiązane artykuły

X