Potentaci w produkcji czereśni

Najwięcej w świecie czereśni produkuje się w Turcji (350–400 tys. ton). W 2009 roku zbiory owoców tego gatunku wyniosły 320 tys. ton - 16% w stosunku do całości produkcji. W bieżącym roku najprawdopodobniej plony będą podobne. Mniej czereśni zebrane będzie w państwach unijnych. We Włoszech uprawiane są na powierzchni około 29 tys. ha. W minionym roku zbiory wyniosły 116 tys. ton. Nawet  o 30% niższe mogą być zbiory w Hiszpanii (uprawiane są na powierzchni około 24 tys. ha, a w roku 2009 produkcja osiągnęła wielkość 93 tys. ton). We Francji wielkość produkcji spodziewana jest na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego - około 50 tys. ton. W 2009 roku Hiszpanie wyeksportowali 25,5 tys. ton tych owoców, a Włosi zaledwie niecałe 5 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews
 

Powiązane artykuły

X