Cieplejszy klimat zmienia jabłka

cz czerwone jablka 3 rJak dowodzą japońskie długoletnie badania, zmiana klimatu na cieplejszy wpływa na cechy jakościowe jabłek. Doświadczenia prowadzone przez Toshihiko Sugiura w okresie 40 lat, na odmianach Fuji i Tsugaru dowodzą, że jabłka mają obecnie mniejszą jędrność niż przed kilkoma dziesięcioleciami, ale zyskały także na słodkości. Jak podkreślają naukowcy, chociaż jabłka w  związku z ociepleniem klimatu coraz wcześniej dojrzewają, to zmiana ich cech jakościowych (m.in. spadek kwasowości), nie jest odczuwalna przez konsumentów. Wynika to z tego, że sam proces wzrostu temperatury przebiega powoli. W prefekturach Nagano i Aomori, gdzie prowadzono badania, w ostatnim dzisięcioleciu temperatura wzrosła o 0,31-0,34°С.

Na podstawie: nature.com, fruit-inform.ru

Powiązane artykuły

X