Eksport owoców z Turcji – wzrost o 16 proc.

rozneowoceW 2013 r. eksport tureckich owoców wzrósł o 16%, osiągając wartość 708,5 mln dolarów – podaje freshplaza.com. Najwięcej z Trucji sprzedano za granicę winogron (wzrost o 15%, 187 mln dolarów). Na drugim miejscu są czereśnie (22% eksportowanych owoców), których wartość sprzedaży, pomimo spadku o 3%, wyniosła 155 mln dolarów.

Najwięcej turckich owoców trafia do Rosji (33% eksportu). Wartość sprzedaży do tego kraju zwiększyła się o 14% w ubiegłym roku, osiągając poziom 235 mln dolarów. Na drugim miejscu wśród największych kupców tureckich owoców są Niemcy (127 mln dolarów), Bułgaria (43 mln dolarów), Irak (40 mln dolarów) i Ukraina (31 mln dolarów).

Powiązane artykuły

X