Zakaz importu jabłek pokrywanych fungicydem

woskowanejablkaUnia Europejska zakazała sprowadzania jabłek, które zostały pozbiorczo potraktowane difenyloaminą  (DPA). Takie owoce oferują amerykańscy producenci, którzy od lat stosują DPA w celu ograniczenia strat w jabłkach w trakcie przechowywania z powodu rozwoju chorób grzybowych, podaje Reuters.

UE zakazała w marcu br. sprzedaży owoców na terenie Europy, które mają więcej niż 0,1 ppm DPA. Powodem takich działań jest podejrzenie rakotwórczych właściwości tego fungicydu. Zakaz importu ma być utrzymany do czasu przeprowadzenia odpowiednich badań potwierdzających bezpieczeństwo jabłek potraktowanych difenyloaminą. 

W Stanach Zjednoczonych DPA został zarejestrowany w 1947 r. i obecnie 80% jabłek jest traktowanych tym fungicydem. Amerykańskie prawo dopusza do sprzedaży owoce z zawartością 10 ppm DPA.

Powiązane artykuły

X