Produkcja jabłek w Południowym Tyrolu - w liczbach

wsloncujablkaW Południowym Tyrolu prawie 50% ziem znajduje się na wysokości 1000-2000 metrów n.p.m, 37% powyżej 2 km, zaledwie 3% ziemi znajduje się na poziomie poniżej 400 m. n.p.m. Rolnictwo w tym regionie zatrudnia jedynie 6% populacji. Dominują tam niewielkie gospodarstwa rodzinne (82% z nich ma poniżej 10 ha).

Produkcja jabłek zajmuje powierzchnię ok.  18 tys. ha i co roku przynosi gospodarce ponad 300 mln euro, a cały przemysł związany z produkcją jabłek ok. 650 mln euro. Rocznie produkowanych jest ponad 1 mln t jabłek, średnie plony to 60 t/ha.

Średni rozmiar gospodarstwa wynosi 2,5 ha. Łącznie w Południowym Tyrolu jest 7200 gospodarstw sadowniczych produkujących jabłka.

92% jabłek produkowanych jest w gospodarstwach zrzeszonych w spółdzielniach. Uprawie jabłoni sprzyja górski klimat – w ciągu roku jest tam ok. 2000 godzin słońca.

Największy udział w produkcji mają odmiany: Golden Delicoius (42%), Gala (16%), Red Delicious (11%), Braeburn (8%), Fuji (7%), Granny Smith (6%).

Powiązane artykuły

X