Poszukiwanie najsmaczniejszej truskawki

W Alzacji podczas warsztatów regionalnych i handlowych poszukiwano truskawek o najbardziej akceptowanym smaku. W regionie tym truskawki uprawiane są na 200 ha, a zbiory osiągają 2 tys. ton. Przeważają odmiany (wyszczególniono od wczesnych do późnych): ‘Honeoye’, ‘Clery’, ‘Darselect’, ‘Elsanta’, ‘Flornece’. Dotychczas producenci francuscy z tego rejonu wzorowali się na swoich niemieckich kolegach. Obecnie prowadzone są badania nad 20 odmianami i ich walorami smakowymi oraz przystosowaniem do specyfiki regionu, wszystko z myślą o tym, aby zachęcić konsumentów do ich zakupu. W tym roku zaplanowano wydatki budżetowe w wysokości 11 tys. euro na promocję w środkach masowego przekazu, aby poprawić wizerunek truskawki z północno-wschodnich rejonów Francji.
Ten rok był dobry dla producentów tych owoców, mimo niekorzystnych warunków panujących wiosną. Ceny detaliczne sięgały 5–6 euro/kg, a truskawki z wolnego zbioru (tzn. zbieranej we własnym zakresie i na własny użytek u producenta) 2,3 euro/kg.
Źródło: Reussirfl 2010
 

Powiązane artykuły

X