Śliwki wracają do łask

Największym producentem śliwek jest Rumunia (1,5 mln ton), na drugim miejscu plasuje się Francja – 200-250 tys. ton, w tym śliwek deserowych – 60–80 tys. ton. Największe skupisko produkcji znajduje się na w na południu w okolicy Pirenejów. Francuzi płacą średnio 2,2 euro/kg śliwek. Konsumentami są głównie osoby po 50 roku życia.
Ocenia się, że potencjał handlowy tych owoców jest znaczny, choć w ich przypadku występuje znaczna sezonowość podaży (80% śliwek sprzedawanych jest między lipcem a wrześniem). Wiele zależy również od oferty odmianowej, czyli różnobarwności i rodzaju owoców, tj. mirabelki, renklody, itp, oraz warunków klimatycznych. Znawcy rynkowi podpowiadają, że konieczne jest wprowadzenie nowoczesnych odmian, co da możliwość pozyskania młodych konsumentów.
Źródło: Reussirfl 2010
 

Powiązane artykuły

X