Amerykanie i Chińczycy otworzą granice dla jabłek?

 

IMG 2020Jak donosi serwis Politico, przedstawiciele amerykańskich służb fitosanitarnych APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service) spotkają się w styczniu 2015 r. ze swoimi odpowiednikami z Chin (AQSiQ), aby ustalić warunki szerszego otwarcia granic w obu krajach dla handlu jabłkami.

W październiku 2014 r. udało się Amerykanom uzyskać zgodę w Chinach na sprzedaż jabłek odmian Red i Golden Delcious produkowanych w stanie Waszyngton. Możliwość zwiększenia sprzedaży jabłek do Państwa Środka pozwoliłoby amerykańskim sadownikom na zagospodarowanie znaczących ilość tych owoców, których w tym roku zebrano rekordowo dużo. Chociaż Chiny są największym producentem jabłek na świecie (w 2010 r. zebrano 33 mln ton), to eksperci zakładają, że na rynek USA trafiałyby jedynie jabłka odmiany Fuji, w ilości ok. 10 tys. ton rocznie. Znacznie więcej mogliby uzyskać amerykańscy sadownicy na wzrastającej konsumpcji jabłek wśród Chińczyków.

Przeczytaj także: Nocne zbiory jabłek w USA - wiele zalet w roku rekordowej produkcji

 

Powiązane artykuły

X