Organiczne jabłka odnoszą sukces

julietpomWzrasta produkcja organicznych jabłek Juliet, które odniosły sukces we Francji. Sadownicy zwiększają nasadzenia jabłoni i w najbliższych dwóch latach produkcja wzrośnie o 40% - podaje freshplaza.com. Obecnie jabłonie odmiany Juliet uprawia ok. 100 sadowników na południu Francji, na powierzchni 290 ha. W 2015 r. powierzchnia nasadzeń zostanie zwiększona do 350 ha.

W 2014 r. zebrano we Francji 7 tys. ton jabłek tej odmiany, a do 2016 r. produkcja Juliet ma wzrosnąć do 10 tys. ton. Oprócz jabłek deserowych na rynek trafiają także soki, cydr, dżemy z jabłek Juliet. Produkcja markowych, deserowych jabłek organicznych jest możliwa dzięki odporności odmiany na parcha i grzyby z rodzaju Oidium.

Zobacz także: Relacja z targów Fruit Logistica 2014

Powiązane artykuły

X