Wielkie europejskie marnowanie żywności

foodmixOcenia się, że w Europie co roku wyrzuca się do kosza 89 mln ton żywności, przy czym w poszczególnych krajach stopień marnowania produktów spożywczych różni się. Wśród państw Unii Europejskiej najwięcej jedzenia konsumenci wyrzucają w Holandii, gdzie jak wyliczono, jeden mieszkaniec w ciągu roku marnuje 579 kg. Najmniej jedzenia wyrzucają do kosza Grecy – tylko 44 kg w ciągu roku – podaje freshplaza.it.

W połowie listy znajdują się obecnie Włosi ze 149 kg jedzenia, przy czym w związku z kryzysem ekonomicznym, jaki jest w tym kraju, odnotowano, że marnotrawstwo jedzenia zmniejszyło się tam o 57 proc.  Duże znaczenie w zmniejszeniu strat produktów spożywczych w gospodarstwach domowych ma lepsze planowanie zakupów i spożycia w domu, zwrócenie uwagi na ilości kupowanych produktów, lepsze zagospodarowanie resztek pożywienia i pilnowanie terminów przydatności produktów spożywczych.

Przeczytaj także: Potrzeba ciągłej edukacji społecznej na temat właściwej diety, w tym sopżycia warzyw i owoców

Powiązane artykuły

X