Czy eksport owoców z Ukrainy zagraża Polsce?

ukrainappPierwsze miejsce na liście owoców, które są eksportowane z Ukrainy w największej ilosci, zajmują jabłka. Ubiegłoroczny poziom sprzedaży tych owoców na zagraniczne rynki wyniósł 60 tys. ton (owoce deserowe). Na drugiej pozycji znajdują się arbuzy (eksport na poziomie 22 tys. ton) a na trzecim czereśnie (4-5 tys. ton).

A jak wygląda eksport pozostałych gatunków ukraińskich owoców? W ciągu roku na zagraniczne rynki trafia ok. 2 tys. ton gruszek, 500 ton truskawek i  tyle samo wiśni. Jak podkreślają eksperci fruit-inform.com, ukraińscy sadownicy prawie wcale nie eksportują malin, porzeczek, winogron i owoców pestkowych, takich jak śliwy, morele, brzoskwinie, nektaryny.

Przeczytaj także: IUNG: Susza zagraża truskawkom i krzewom owocowym

 

Powiązane artykuły

X