Problemy z ś.o.r w tureckim sadownictwie

IMG 0644sorNa świecie co roku zużywanych jest 3,5 mln ton środków ochrony roślin, których wartość wynosi 50 mld dolarów. W Turcji w 2014 r. zużyto środki o wartości 600 mln euro, z czego 42 proc. stanowiły insektycycy, 29 proc. herbicydy i 18 proc. fungicydy. Jak podaje serwis Milliyet, którego dane cytuje Freshplaza, w Turcji w ostatnich 3 latach zużycie pestycydów zwiększyło się z poziomu średnio 1,3 kg/ha do 1,7 kg/hg. W niektórych obszarach uprawy średnia wynosi teraz 3,1 kg/ha.

Milliyet odnotowuje, że duże ilości owoców i warzyw eksportowanych z Turcji jest cofanych z państw docelowych z powodu zbyt wysokiego poziomu pozostałości ś.o.r. oraz w z wiązku z wykryciem obecności szkodników. W pierwszym półroczu 2015 odnotowano aż 169 raportów RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), unijnego systemu ostrzegania o niebezpiecznej żywności. Najwięcej tureckich owoców i warzyw cofnęła Rosja, następnie Unia Europejska (m.in. Niemcy, Szwajcaria). Spośród owoców najczęściej były to morele, czereśnie i gruszki. Według serwisu informacyjnego cofnięte produkty nie są utylizowane, a trafiają na rynek turecki.

W ubiegłym roku tureccy sadownicy wyprodukowali ponad 17 mln ton owoców, z czego wyeksportowano 5 proc.

Przeczytaj także: Niskie ceny jabłek w Chinach. Szykuje się słaby sezon?

Powiązane artykuły

X