Raport Greenpeace bulwersuje dalej. W Belgii i Szwajcarii sektor owoców reaguje

IMG 3523Po tym, jak organizacja Greenpeace opublikowała swój raport, w którym sugeruje, że w europejskich jabłkach produkowanych metodami konwencjonalnymi znajduje się koktajl pestycydów groźnych dla konsumentów, przez kolejne państwa przetacza się fala oburzenia wśród osób związanych z produkcją jabłek.

Przedstawiciele sektora produkcji jabłek wyjaśniają, że owoce te są jak najbardziej bezpieczne dla konsumentów. W Szwajcarii stowarzyszenie Swisscofel zdecydowanie odrzuca przekaz medialny jaki tworzy Greenpeac, i uważa że raport ma za zadanie siać panikę. 

Jak podkreślają reprezentanci Swisscofel, szwajcarskie jabłka są bezpieczne, a wyniki badań próbek z jabłek sprzedawanych w tym kraju wskazują, że pozostałości są poniżej dopuszczalnego prawem poziomu. Prezes tej organizacji krytykuje Greenpeace za świadome sianie strachu i niepewności wśród konsumentów jabłek. Jak mówi, takie podejście dodatkowo poddaje w wątpliwość skuteczność rządowych i prywatnych ośrodków, które czuwają nad bezpieczeństwem owoców.

Swisscofel przytacza dane, z których wynika, że w Szwajcarii przeprowadzono w ciągu ostatnich 12 miesięcy ponad 1500 analiz owoców rodzimych oraz importowanych. Spośród 120 tys. ton jabłek spożywanych w kraju przekroczenia pozostałości zdarzają się bardzo rzadko - wykryto tylko 3 przypadki, gdy liczba pozostałości przekraczała 4 substancje aktywne.

Podkreśla się także, że przy dostępności do ultranowoczesnych technik analitycznych, można udowodnić obecność nawet minimalnej ilości pozostałości. Ważne jednak, że ich poziom jest znikomy i bezpieczny.

W podobnym tonie wypowiadają się przedstawiciele Phytofar - belgijskiego stowarzyszenia producentów środków ochrony roślin.  - Tylko dlatego, że pozostałości można wykryć w jabłkach, nie znaczy to, że spożywanie ich jest niezdrowe. Wszystkie owoce sprzedawane w Belgii, pochodzące z rodzimych sadów, jak i z zagranicy, przechodzą odpowiednie testy na bezpieczeństwo - mówi przedstawicielka stowarzyzenia, odwołując się do raportu Greenpeace.

Przeczytaj także: GREENPEACE: "PRODUCENCI JABŁEK SERWUJĄ KONSUMENTOM KOKTAJL PESTYCYDÓW"

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X