Ręczne przerzedzanie czereśni

W produkcji czereśni jednym z problemów jest zbyt mała średnica owoców. Naukowcy z Francji ustalili na podstawie badań porównawczych miedzy przerzedzaniem chemicznym, mechanicznym i ręcznym, że ten ostatni sposób pozbywania się nadmiaru owoców skutecznie i precyzyjnie poprawia wielkość czereśni. Przerzedzanie ręczne przeprowadzane jest  w maju (w warunkach francuskich) na pąkach kwiatowych. Praktycy radzą pozostawić dwa pąki kwiatowe spośród 7, 8, które są na pędach peryferyjnych. Z każdego będzie prawdopodobnie 4-5 owoców, a zatem nie więcej niż 10 czereśni.  Przerzedzanie w tym czasie przebiega najszybciej. Nakład pracy wynosi około 240 godzin na hektar sadu. Sposób ten polecany jest zwłaszcza dla odmian regularnie i obficie owocujących.

 Źródło: Reussir Fruits & Legumes 2008

 

Powiązane artykuły

X